Yeniden İşlevlendirmenin Kent Kimliği ve Kentsel Bellek Üzerindeki Etkisi
Neslihan Demircan1*, Elif Esra Özgül2
1Atatürk Üniversitesi, Ezrurum, Türkiye
2Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi, Ağrı, Türkiye
* Corresponding author: demircan@atauni.edu.tr
Presented at the 5th Symposium on Innovation in Architecture, Planning and Design (SIAP2023), İstanbul, Türkiye, Nov 23, 2023
SETSCI Conference Proceedings, 2023, 16, Page (s): 30-35 , https://doi.org/10.36287/setsci.6.2.0030
Published Date: 14 December 2023 | 2649 2
Abstract
Kentler bulundukları yer, toplum, doğal koşullar, kültür gibi doğal ve beşeri faktörlerin etkisiyle şekillenir. Her kent kendi toplumunun ve doğal koşullarının gereksinimi doğrultusunda biçimlenir. Kentlerin farklı doğal özellikleri, toplumun ve dönemin gereksinimleri gibi farklılıkları kentleri özelleştirir. Kenti diğer kentlerden ayıran bu farklılıklar kentin kendi kimliğini oluşturmasını sağlar. Kentlilerin yaşadıkları çevreyi yorumlaması, çevreyle ilişki kurması, aidiyet duygusu hissetmesi, algılaması ise kentsel belleği oluşturur. Kentler, toplumun ve dönemin değişiminden etkilenir. Bu etkileşim kentin kimliğini ve belleğini de etkilemektedir. Endüstri devrimi ile hızlı bir değişim süreci başlamıştır ve bu değişime ayak uyduramayan kentler, kentsel kimlik öğelerini kaybetmekte ve toplumun ken tile olan ilişkisini zayıflatmaktadır. Bu durum kentsel belleği olumsuz etkilemektedir. Bu durumda olan kentler kimliklerini kaybederek aynılaşır ve kentliler kentle bağ kuramamaktadır. Bu durum sosyal, toplumsal, fiziksel, ekonomik gibi pek çok yönden olumsuz sonuç doğurmaktadır. Bu çalışma kapsamında değişime ayak uyduramayan ve kentte atıl olarak bulunan yapıların yeniden işlevlendirilerek kent kimliğine, belleğine ve topluma olan katkıları örnekler üzerinden açıklanmıştır.
Keywords - Kent Kimliği, Kentsel Bellek, Yeniden İşlevlendirme, Palimsest Mimari, Mimari Dönüşüm
References
[1] Ocakçı, M., Aydın Türk, Y., 2016. Kentsel Kimlik. Kentsel Planlama Ansiklopedik Sözlük, Prof. Dr. Melih Ersoy. İstanbul, 226-227.
[2] Ocakçı, M., Southworth, M., 1995. Elements of Urban Identity. University of California at Berkeley, 650, ABD.
[3] Çalak, İ.E., 2012. Kentsel ve Kolektif Belleğin Sürekliliği Bağlamında Kamusal Mekanlar: ULAP Platz Örneği, Almanya. Tasarım+Kuram Dergisi, 13, 34-47.
[4] Rossi, Aldo (2006), “Şehrin Mimarisi”, Kanat Kitap, İstanbul.
[5] Lynch, K., 1959. Kent İmgesi. Türkiye İş Bankası Yayınları, İstanbul.
[6] Ahunbay, Z., 1996. Tarihi Çevre Koruma ve Restorasyon. Yapı Endüstri Merkezi Yayınları, İstanbul.
[7] Uluslararası Bildirgeler, [Çevrimiçi]. http://www.icomos.org.tr/?Sayfa=Digeruluslararasibildirgeler&dil=tr
[8] Uysal, M., 2013. Müze Tasarımında Ortaya Çıkan Kriterler. Yüksek Lisans Tezi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
[9] Çetin, C.İ., 2021. Tarihi Yapıların Sergileme Mekânı Olarak Yeniden İşlevlendirilmesi: Tate Modern ve Orsay Müzesi Örneği. STAR- Sanat ve Tasarım Araştırmaları Dergisi, 2(3), 227-253
[10] Tate Modern, [Çevrimiçi]. https://www.britannica.com/topic/Tategalleries
[11] Oral, A. 2007. Kocaeli Tarih ve Rehberi. Demkar Yayınevi, İstanbul.
[12] Sekapark, [Çevrimiçi]. https://www.kocaeli.bel.tr/tr/main/search?msearch=sekapark&search-kategori=
[13] Uzun, M., 2014. Endüstri Alanı Dönüşüm Projesi Sekapark’ın (Kocaeli-izmit) Kıyı Kullanımına Etkisi. Marmara Coğrafya Dergisi, (30), 154-179.
[14] Saygı, H., 2008. Kent İçi Endüstri Alanlarının Dönüşümüne Bir Model: İzmit Sekapark. Yüksek Lisans Tezi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
[15] Seka Kağıt Müzesi, [Çevrimiçi]. https://sekakagitmuzesi.com/
[16] Karaata, Ç., 2020. Özgün İşlevini Yitirmiş, Yeniden İşlevlendirilen Yapıların Tasarım Sürecinin Değerlendirilmesi ve Hışvahan Örneğinin İncelenmesi. Yüksek Lisans Tezi, Fen Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.
[17] Hışvahan Dönüşüm Sonrası, [Çevrimiçi]. https://www.kulturportali.gov.tr/turkiye/gaziantep/gezilecekyer/hisvahan
This is an Open Access article distributed under the terms of the Creative Commons Attribution License 4.0, which permits unrestricted use, distribution, and reproduction in any medium, provided the original work is properly cited.