Open Access

Gömlek Üretiminde Katlama Bölümünde İki El Hareket Analiz Uygulaması

Nurgül  LEVENT  1*, Can ÜNAL2, Zeynullah Yüksel  ÖZTÜRK  3
1Aydınlı Grup Kalite Güvence Müdürlüğü  , İstanbul , Türkiye  
2Namık Kemal Üniversitesi  , Tekirdağ, Türkiye  
3Aydınlı Grup Kalite Güvence Müdürlüğü  , İstanbul , Türkiye  
* Corresponding author: Nurgul.Levent@aydinli.com.tr

Presented at the 3rd International Symposium on Innovative Approaches in Scientific Studies (Engineering and Natural Sciences) (ISAS2019-ENS), Ankara, Turkey, Apr 19, 2019

SETSCI Conference Proceedings, 2019, 4, Page (s): 461-466

Published Date: 01 June 2019

Türkiye’nin ekonomisinde ve ihracat rakamlarına bakıldığında önemli bir paya sahip olan tekstil ve hazır giyim sektöründe faaliyet gösteren firmalar uluslararası pazarlardaki rekabet güçlerini koruyabilmek için daha kaliteli ürünü daha kısa zamanda ve daha düşük maliyetle üretmek zorundadırlar. Bunun yolu da en düşük kaynak harcaması ile en yüksek sonuca ulaşmaktan başka bir ifadeyle verimlilikten geçmektedir. Bu çalışmada hazır giyim konfeksiyon ve perakendecilik sektöründe yer alan firmanın gömlek üretim bandında katlama bölümünde çalışan işçilerin bir modelin ambalajını gerçekleştirirken iki el analiz şeması ile hareketleri analiz edilmiştir. Sonuç olarak bir modelin altı çalışan üzerinde yapılan uygulama sonrasında gömlek katlama için standart el hareketleri belirlenmiştir. Bu kapsamda katlama işleminin süresi azaltılmıştır. Bunların yanı sıra çalışanların hareketlerini hızlandırmak için çalışma masalarına uygun yeni malzeme sabitleyici tasarımı oluşturulmuş, bu tasarım teknik resim çizimi ile gösterilmiştir.

Keywords - Hazır giyim, metot etüdü, verimlilik, iki el hareket analizi

Akal, Z., 2004, İş Etüdü, MPM Yayınları, 29, Ankara.

Cömert, M., Doba Kadem, F., 2015. Dikim Bandında bir Proses Analizinin Uygulaması, Çukurova Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi, 30(1), 151-
166, Haziran.

Çağan, S., 2007. Hazır Giyim Sektöründe Standart ZamanVerimlilik İlişkisi ve Bilgisayar Destekli Standart Zaman Tespiti Üzerine bir Araştırma, Gazi Üniversitesi
Eğitim Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, Ankara.

Duru Baykal, P., Tunç, M., 2011. Bornoz Dikiminde Üretim Yönetimi Üzerine bir Çalışma, Çukurova Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi, 26(2), 9-17,
Aralık.

Eryürük, S., H., 2005. Bir Konfeksiyon İşletmesinde Montaj Hattı Dengeleme, İstanbul Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, Mayıs,
İstanbul.

Kanat, S., Güner, M, 2007. Tekstil ve Konfeksiyon İşletmelerinde Verimlilik Ölçümü, Tekstil ve Konfeksiyon, 17(4), 279- 283.

Kanawaty G (1992). Introduction to Work Study, 4th ed, International Labour Office, Geneva.

Kayar, M., 2008. Hazır Giyim İşletmelerinde Verimsizliği Ortaya Çıkaran Nedenlerin Araştırılması ve Bunların Çözümüne Yönelik Alan Çalışması, Marmara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tekstil Eğitimi Anabilim Dalı Doktora Tezi, İstanbul.

Kurt, M., Dağdelen, M. (2003). İş Etüdü. Ankara: Gazi Kitabevi Tic. Ltd. Şti.

Meyers, F. E., Stewart J. R. (2002). Motion and time study for lean manufacturing 3rd ed. NJ: Pearson Education.

Oğuz, F., 2007. İşletmelerde Verimlilik Artırımında İş Ölçümü Tekniği ve Bir Uygulama, Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi, Ankara.

Sabır, E., C., Bebekli, M., Zenbilci, A., 2014. Tekstil Terbiye İşletmesinde İş Akış Diyagramı ile İş Etüdü, Çukurova Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi,
29(1), 81-88, Haziran

Sabır, E., C., Dönmez, U., 2013. İplik İşletmesinde İş Etüdü Uygulaması, Tekstil ve Mühendis, 20(92), 11-26

Smith, G., L., Loch D. (2001), Chapter 17.1; Charting Techniques. Kjell B. Zandin (Ed.), Maynard’s Industrial Engineering Handbook (s.17.13), NY: McGraw-Hill Education; 5 edition.

0
Citations (Crossref)
17.1K
Total Views
350
Total Downloads

Licence Creative Commons This is an Open Access article distributed under the terms of the Creative Commons Attribution License 4.0, which permits unrestricted use, distribution, and reproduction in any medium, provided the original work is properly cited.
SETSCI 2026
info@set-science.com
Copyright © 2026 SETECH
Tokat Technology Development Zone Gaziosmanpaşa University Taşlıçiftlik Campus, 60240 TOKAT-TÜRKİYE