MIG/MAG, TIG Gazaltı Kaynak Yöntemlerinde Karşılaşılan Risk ve Tehlikeler
Nurettin Akçakale 1*
1Bolu İzzet Baysal Üniversitesi , Bolu , Türkiye
* Corresponding author: akcakale_n@ibu.edu.tr
Presented at the 3rd International Symposium on Innovative Approaches in Scientific Studies (Engineering and Natural Sciences) (ISAS2019-ENS), Ankara, Turkey, Apr 19, 2019
SETSCI Conference Proceedings, 2019, 4, Page (s): 203-212 , https://doi.org/
Published Date: 01 June 2019 | 712 9
Abstract
MIG, MAG ve TIG kaynak yöntemleri koruyucu gazlar altında yapılan elektrik ark kaynak yöntemlerindendir. MIG ve MAG kaynak yöntemleri çıplak elektrotlarla yapılan kaynak bölgesi havanın zararlı etkilerinden koruyucu gazlar aracılığı ile korunur. TIG kaynağı ise erimeyen Tungsten elektrotla yapılan bir gazaltı kaynak yöntemidir. Gazaltı kaynak yöntemleri günümüzde endüstride metallerde kullanılan en yaygın birleştirme yöntemleridir. Gazaltı kaynak yöntemleri gerekli iş güvenliği kurallarına uyulduğunda ve gerekli tedbirler alındığında seri çalışmaya ve otomasyona uygun emniyetli kaynak yöntemleridir. Elle (manuel) yapılan elektrik ark kaynaklarında meydana gelen aksaklıklar, koruyucu gaz kaynağı diye adlandırılan yöntemin gelişmesine sebep olmuştur. Gazaltı kaynağının otomasyona uygun olması rekabet edilebilirliği de beraberinde getiriştir. Gazaltı kaynak uygulamalarında emniyetli ve güvenli çalışma için en büyük görev kaynak operatörlerine düşmektedir. Bu nedenle kaynak operatörlerinin eğitimli ve tecrübeli olması büyük önem taşır. İş güvenliği açısından kullanılacak kaynak makinalarının ve donanımlarının standartlara uygun olması gerekir. Diğer kaynak yöntemlerinde olduğu gibi gazaltı kaynaklarında da; işçi sağlığı ve iş güvenliği hem çalışanlar hem de işverenler açısından önemlidir. İşçilerin gazaltı kaynağı yaparken ortaya çıkabilecek tehlikelerden, özellikle yaşamlarını, vücuttaki uzuvlarını ve sağlıklarını tehdit eden tehditlerden ve zararlardan korunmaları gereği ortaya çıkmıştır. Kaynak atölyelerinde bulunanların ve kaynak makinelerinde çalışanların iş esnasında uygun koruyucu giysiler ve teçhizatlar kullanmalıdır. Ayrıca meslek hastalıkları risklerine, kaynak ışınlarına, elektrik şokuna, ortaya çıkan zararlı gazlara, yangın tehlikesine, dumana ve gürültüye karşı ancak bu şekilde korunma sağlanabilir. Kaynak yaparken kullanılan koruyucu gazlardan, ergiyen metal buharından ortaya çıkan dumandan ve kaynak ışığından korunmanın en etkili yolu çalışma kabinindeki kirli havanın dışarıya atılmasını sağlayan bir sitemin kurulu olması ve uygun kaynak maskeleri kullanmasıdır. Ancak bu yöntemlerle kaynak operatörü gaz ve duman solunum seviyesi altında kalarak kişisel koruma sağlanabilmektedir. Seri imalatın söz konusu olduğu kaynak atölyelerde bütün çalışanların korunması için uygun kaynak kabinlerinin ve kişisel koruyucular kullanılması gereklidir.
Keywords - MIG/MAG ve TIG Gazaltı Kaynağı, Gazaltı Karşılaşılan Riskler, Gazaltı Kaynağında Tehlikeler
References
[1] N. N., (1984), “Metal Handbook-volum 5- Enginnering, Cost, Quality and Safety” Seventh Edition, American Welding Society, USA
[2] Anık, S., (1991), Kaynak Tekniği El Kitabı Yöntemler ve Donanımlar, Gedik Eğitim Vakfı Kaynak Teknolojisi Eğitim Araştırma ve Muayene Enstitüsü, İstanbul.
[3] Akçakale N., (2018), “Oksi Gaz Kaynağında İş Sağlığı ve Güvenliği”, 2nd International Symposium on Innovative Approaches in Scientific Studies, Samsun.
[4] N. N., (1991), “Metal Handbook-Volum 2- Enginnering, Cost, Quality and Safety” Ninth Edition, American Welding Society, USA
[5] Akcakale N., (2018), “Kaynak İşlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği”, Anadolu 1.Uluslararası Multıdisipliner Çalışmalar Kongresi, Diyarbakır.
[6] Karadeniz, S., Kahraman, F., Sever K., (2003), Kaynaklı İmalatta İnsan Sağlığı II. İsg Kongresi Bildiriler Kitabı.
[7] Kaynak Tekniği Uygulamalarında İş Güvenliği, Mühendis ve Makine Cilt: 50 Sayı 592.
[8] Müezzinoğlu, A., (2013), Kaynak Alanında Tehlike Değerlendirmesi, Kaynak Kongresi IX. Ulusal Kongre ve Sergisi Bildiriler Kitabı.
[9] Karacan E., Erdoğan Ö., (2011), İşçi Sağlığı ve İş Güvenliğine İnsan Kaynakları Yönetimi Fonksiyonları Açısından Çözümsel Bir Yaklaşım, Kocaeli Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi.
[10] Bozkurt Y., Keleş D., (2017), Ergitmeli Kaynak Yöntemlerinde Açığa Çıkan Gaz ve Dumanın Çalışan Sağlığına Etkisi, Marmara Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi.
[11] http://www.freshweld.com.tr/kaynak-islerinde-olusanisinlarin-tehlikesi/
[12] Gökşin A. H., Stan A., (2001), “Endüstride Oluşan Duman ve Tozların Kaynağından Emilmesi Teknikleri”, V. Ulusal Tesisat Mühendisliği Kongresi ve Sergisi, İzmir.
[13] http://www.metaluzmani.com/kaynak-ve-kesmeislemlerinde-gurultu-seviyesine-dikkat/
[14] Kaymaz Ö., (2014), Kaynak İşlerinde İş Kazası ve İşe Bağlı Sağlık Problemlerine Neden Olan Faktörler ve Kkd Kullanımının Bu Faktörlere Etkileri Üzerine Çevresel ve Teknik Araştırma.
[15] Yurtsever E., Özdemir G., (2009), Kaynak Tekniği Uygulamalarında İş Güveliği, V. İsg Kongresi Bildiriler Kitabı.
[16] Camkurt M. Z.,(2007), İşyeri Çalışma Sistemi ve İşyeri Fiziksel Faktörlerinin İş Kazaları Üzerindeki Etkisi Tühis iş Hukuku ve iktisat Dergisi Cilt: 20 Sayı: 6, Cilt: 21 Sayı: 1.
[17] Ercan A., (2010), Türkiye’de Yapı Sektöründe İşçi Sağlığı ve Güvenliğinin Değerlendirilmesi, Politeknik Dergisi Cilt: 13 Sayı: 1 s. 49-53, 2010.
[18] Sevinç L., (2003-2004), İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Konularında Türkiye’de 1985-2001 Yılları Arasında Yapılmış Lisans Üstü Tezlerine Yönelik İçerik Analizi, İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi Davranış Bilimleri Anabilim Dalı. Sosyal Bilimler Dergisi 2003- 2004.
[19] Korkmaz O., (2011), Türkiye Kimya Sanayinde İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği, ZKÜ Sosyal Bilimler Dergisi, Cilt 7, Sayı 14, 2011.
[20] Anar A., (2015), “Endüstriyel Tesislerin İnşa Sürecinde Kaynak işlerinde İşçi Sağlığı ve Güvenliği”, XI. Ulusal Kaynak Kongresi, Ankara.
[21] Kanagasabi, N. and Krishan, J. (2005). Health and Safety Aspects in Welding, IIW 5th Welding Science and Technology Congress, Mumbai, February 16-19.