Open Access
Bilgi Merkezli Ağların Mevcut Ağ Mimarisine Adapte Edilmesi
Bilal  BABAYİĞİT  1*, Fatma  DOĞAN  2
1Erciyes Üniversitesi  , Kayseri  , Türkiye  
2Orta Doğu Teknik Üniversitesi  , Kayseri  , Türkiye  
* Corresponding author: bilalb@erciyes.edu.tr

Presented at the 3rd International Symposium on Innovative Approaches in Scientific Studies (Engineering and Natural Sciences) (ISAS2019-ENS), Ankara, Turkey, Apr 19, 2019

SETSCI Conference Proceedings, 2019, 4, Page (s): 496-500 , https://doi.org/

Published Date: 01 June 2019    | 729     8

Abstract

Bu çalışma gelecek nesil ağ teknolojisi olan bilgi merkezli ağların (Information Centric Networking, ICN) var olan ağ yapısıyla entegre (bütünleşmiş) bir şekilde nasıl çalışacağı üzerinedir. Kullanımda olan Internet ağı yapısında köklü bir değişikliğe gitmek oldukça zordur. Bu sebeple yeni sisteme geçiş, kısmi geçişler üzerinde çalışarak tüm sistemin değiştirilmesi ile tamamlanabilecektir. Bilgi merkezli ağları, geleceğin internet yapısını oluşturacak değerli bir sistem yapan en önemli özelliği ağda önbellekleme yapıyor olmasıdır. Ayrıca bu yeni ağ yapısı, mevcut ağdaki iletişim ağları yapısını, ağa bağlı cihaz sayısının artmasıyla birlikte günümüzün ihtiyacı olan dağıtık ağ yapısına geçirir. Bilgi merkezli ağlar konuma değil bilgiye odaklıdır. Ölçeklenebilir bir yapı sunar. Tüm bunlar için veri iletimini, IP bilgisinden vazgeçerek, verileri ve nesneleri adlandırarak gerçekleştirir. Bu çalışmada adlandırılmış verileri, IP adreslemesiyle veri iletimi yapan bir router (yönlendirici) üzerinden iletebilen yeni bir protokol önerilmektedir. Bu yönlendirici, hem eski sistemdeki kaynak ve hedef IP başlıklı veri paketini iletirken hem de yeni adlandırılmış veri paketini iletebilecek şekilde organize edilecektir.

Keywords - Bu çalışma gelecek nesil ağ teknolojisi olan bilgi merkezli ağların (Information Centric Networking, ICN) var olan ağ yapısıyla entegre (bütünleşmiş) bir şekilde nasıl çalışacağı üzerinedir. Kullanımd

References

[1]Website [online] Available: https://www.armadigital.net/bilgibankasi/internet-nedir

[2] L. Zhang, A. Afanasyev, J. Burke, V. Jacobson, kc. claffy, P. Crowley, C. Papadopoulos, L. Wang, B. Zhang “Named data networking,” ACM SIGCOMM Comput. Commun. Rev., vol. 44, no. 3, pp. 66–73, 2014.

[3] B. Ahlgren, C. Dannewitz, C. Imbrenda, D. Kutscher, B. Ohlman, A Survey of Information-Centric Networking, IEEE Communications Magazine, 2012, p.26,36

[4] A. Bolat, A. Tözer, “IPv6 ve Türkiye,” Akademik Bilişim’09 - XI. Akademik Bilişim Konferansı Bildirileri ss.323-331, Şanlıurfa, 2009.

[5] T. Koponen, M. Chawla, B. Chun, A. Ermolinskiy, K. Kim, S. Shenker, and I. Stoica, “A data-oriented (and beyond) network architecture,” in ACM SIGCOMM Computer Communication Review, vol. 37, pp. 181– 192, ACM, 2007

[6] L. Zhang, D. Estrin, J. Burke, V. Jacobson, J. Thornton, D. Smetters, B. Zhang, G. Tsudik, D. Massey, C. Papadopoulos, et al., “Named data networking (ndn) project,” tech. rep., Tech. report ndn-0001, PARC, 2010.

[7] (2010) The NDN website. [Online]. Available: http://www.named-data.net [8] V. Jacobson, D. K. Smetters, J. D. Thornton, M. F. Plass, N. H. Briggs, and R. L. Braynard, “Networking named content,” in Proceedings of the 5th International Conference on Emerging Networking Experiments and Technologies, ACM, 2009.

[9] D. Lagutin, K. Visala, and S. Tarkoma, “Publish/ subscribe for internet: Psirp perspective.,” Future Internet Assembly, vol. 84, 2010.

[10] N. Fotiou, P. Nikander, D. Trossen, and G. C. Polyzos, “Developing information networking further: From psirp to pursuit,” in Broadband Communications, Networks, and Systems, pp. 1–13, Springer, 2012.

[11] N. Niebert, S. Baucke, I. El-Khayat, M. Johnsson, B. Ohlman, H. Abramowicz, K. Wuenstel, H. Woesner, J. Quittek, and L. M. Correia, “The way 4ward to the creation of a future internet,” in Personal, Indoor and Mobile Radio Communications, 2008. PIMRC 2008. IEEE 19th International Symposium on, pp. 1–5, IEEE, 2008.

[12] C. Dannewitz, “Netinf: An information-centric design for the future internet,” in Proc. 3rd GI/ ITG KuVS Workshop on The Future Internet, 2009.

[13] B. Ahlgren, M. D’Ambrosio, C. Dannewitz, A. Eriksson, J. Golic, B. Grönvall, D. Horne, A. Lindgren, O. Mämmelä, M. Marchisio, et al., “Second netinf architecture description,” 4WARD EU FP7 Project, Deliverable D-6.2 v2. 0, 2010.

[14] T. Edwall, “Scalable & adaptive internet solutions (sail),” 2011

[15] The SAIL website. [Online]. Available: http://www.sail-project.eu

SETSCI 2024
info@set-science.com
Copyright © 2024 SETECH
Tokat Technology Development Zone Gaziosmanpaşa University Taşlıçiftlik Campus, 60240 TOKAT-TÜRKİYE