KAMU SEKTÖRÜ MUHASEBE DENETİMİ ETKİNLİĞİNİN, MUHASEBE ÇALIŞANLARI ÜZERİNE ETKİSİ: AMASYA ÜNİVERSİTESİ ÇALIŞANLARI ALAN ÇALIŞMASI
Sinan Ceylan1, Mihriban Coşkun Arslan2*
1Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi , Tokat , Turkey
2Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi , Tokat , Turkey
* Corresponding author: mihriban.arslan@gop.edu.tr
Presented at the 3rd International Symposium on Innovative Approaches in Scientific Studies (Social, Human and Administrative Sciences) (ISAS2019-SHAS), Ankara, Turkey, Apr 19, 2019
SETSCI Conference Proceedings, 2019, 5, Page (s): 89-94 , https://doi.org/
Published Date: 02 June 2019 | 731 21
Abstract
Bu çalışmanın amacı, kamu sektörü muhasebe denetimlerinin muhasebe çalışanları üzerindeki etkilerini belirlemektir. Bu etkinin varlığını ve yönünü ölçmek için Amasya Üniversitesi tüm fakülte, yüksekokul ve idari birimlerde yer alan 55 muhasebe birimi çalışanına anket uygulaması yapılmıştır. Araştırma sorusu olan 9 hipotezi test etmek için regresyon analizi yapılmıştır. Analiz sonuçlarına göre 7 hipotez kabul edilirken 2 hipotez reddedilmiştir. Kurulan bu hipotezlerden etik boyutu ile denetim ve bilgi sisteminin anlaşılabilirliği arasında anlamlı bir ilişki, denetçinin bağımsızlığı boyutu ile bilgiye ulaşım kolaylığı, denetim ve bilgi sisteminin anlaşılabilirliği arasında anlamlı bir ilişki ve görev bilincinin geliştirilmesi boyutu ile denetim ve bilgi sisteminin anlaşılabilirliği boyutları arasında anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir.
Keywords - Kamu Sektörü Muhasebesi, Denetim, Regresyon Analizi
References
Akdeniz, G. (1948). Devlet Muhasebesi. İstanbul: İsmail Akgün Basımevi.
Aydoğdu, A. (2001). Devlet Muhasebesinin İşlevselliği. Yirminci Yüzyılda Türk Muhasebe Mesleğinin Vizyonu Ve Misyonu. 5. Türkiye Muhasebe Denetimi
Sempozyumu (209-223). Kayseri.
Balcı, A. (2008). Finansal Raporların Bağımsız Denetiminde Hile Ve Usulsüzlüklerin Tespit Edilmesi: Sas 99 Kapsamında İncelenmesi Ve Spk Düzenlemesi İle
Karşılaştırılması. Ankara: Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
Baydoral, O. (2007). İç Kontrol Sistemi Etkinliğinin MuhasebeDenetimindeki Önemi Ve Kontrol Riskinin Belirlenmesi. (Yüksek Lisans Tezi). İstanbul: Marmara Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü.
Bozdoğan, T. (2007). Uluslararası Kamu Sektörü Muhasebe Standartları Perspektifinde Kamu Sektöründe Finansal Raporlama Ve Belediyelere Yönelik Bir
Model Önerisi. (Yayınlanmamış Doktora Tezi). Kütahya: Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
Candan, E. (2007). Türk Bütçe Sisteminde Performans Denetimi. Maliye Bakanlığı. Strateji Geliştirme Başkanlığı. Ankara.
Demir, Ö. (2006). İç Kontrol Kavramı Ve Modelleri (5018 Sayılı Kamu Mali Yönetimi Ve Kontrol Kanunu Kapsamında Güncel Mali Sorular İçinde). Muhasebat Kontrolörleri Derneği Yayınları, 11, 270-294.
Eker, (2018). Muhasebe Denetiminde Yapılan Hata Ve Hilelerin Önlenmesinde İç Kontrol Sisteminin Önemi. (Yüksek Lisans Tezi). İstanbul: Okan Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
Genç, Z. (2013). Kamu Sektörü Muhasebe Denetimi Etkinliğinin, Muhasebe Çalışanları Üzerine Etkisi: Uşak İlinde Bir Alan Araştırması. (Yüksek Lisanas Tezi). Uşak: Uşak Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
Gündüz, F. (2013). Kamu Sektöründe Muhasebe Standartları, Tahakkuk Esası Ve Türkiye’de Uygulanması: Sosyal Güvenlik Kurumu Ve Rize Belediyesi Örneği. (Doktora Tezi). Ankara: Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
Güngör, A. A. (1981). Yönetim Aracı Olarak Türk Devlet Muhasebe Sistemi. Ankara: Dsi Basım Ve Foto-Film İşletme Müdürlüğü Matbaası.
Karaarslan, E. (2005). Devlet Muhasebesi Olgusu Ve Ülkemizde Devlet Muhasebesi Standartları. Maliye Bakanlığı, Muhasebat Kontrolörü. Türmob Sirküler Rapor Serisi, 11. Ankara.
Kaya, U. (2005). Muhasebe Mesleğinde Adli Muhasebe Uzmanlığı Ve Türkiye Açısından Gerekliliği. Muhasebe Bilim Dünyası Dergisi. Cilt:7, Sayı: 1 Mart.
Koçyiğit, Ç. S. (2005). 1007 Nolu Uluslararası Denetim Standardı “İşletme Yönetimi İle Bilgi Alışverişi”. Ticaret Ve Turizm Eğitim Fakültesi Dergisi, 1, 144-153.
Okçu, M., Akman, E., Ve Atatorun, A. (2010). E- Devlet Kamu Yönetimini Etkin Ve Etkili Kılar Mı?. Keysem- 5, Kamu Yönetimi Sempozyumu. Konya.
Sakin, T. (2008). Türk Muhasebe Hukukunda Bağımsız Denetim İle İlgili Standartların Yeterliliğinin Ve Uygulanma Düzeyinin Türk Ekonomisine Etkilerinin Araştırılması. (Yayımlanmış Doktora Tezi). İstanbul: İstanbul Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü.
Yıldız, G. (2010). Muhasebe Mesleğinde Meslek Etiği Ve Kayseri İl Merkezinde Bir Uygulama. Erciyes Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 156(36), 155-178.
Yılmaz, H. (2010). Kamu İktisadi Teşebbüslerinde Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulunca Yapılan Muhasebe Denetiminin Uluslararası Denetim Standartlarına Göre Değerlendirmesi. (Master Tezi). Ankara: Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
Yükçü, S. Ve Yatağan, G. (2009). Etkinlik, Etkililik Ve Verimlilik Kavramlarının Yarattığı Karışıklık. Atatürk Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Dergisi, 23(4), 1-13.