Türkiye’de Dilencilik Olgusuna Bakış: Bir Literatür İncelemesi Fatmanur Alsancak1* 1Sakarya Üniversites, Sakarya, Türkiye
IEEE F. Alsancak, "Türkiye’de Dilencilik Olgusuna Bakış: Bir Literatür İncelemesi", SETSCI Conference Proceedings, vol. 5, pp. 112-121, 2019.
BibTeX
@INPROCEEDINGS{citation,
author = {Alsancak, Fatmanur},
title = {Türkiye’de Dilencilik Olgusuna Bakış: Bir Literatür İncelemesi},
year = {2019},
volume = {5},
pages = {112-121},
publisher = {SETSCI Conference Proceedings},
abstract = {Bu çalışmada Türkiye’de dilenme ve dilencilik konusunda literatürdeki makaleler, lisansüstü tezler ve kitaplar taranmış ve ulaşılan kaynakların bibliyografik olarak incelenmesi, kaynaklarda dilenciliğin ele alınış biçiminin analiz edilmesi ve bilimsel boyuttaki bilgilerin niceliğine ve işlevselliğine vurgu yapmak amaçlanmıştır. Bu doğrultuda dilencilik üzerine çalışılmış olan bilimsel makaleler, lisansüstü tez çalışmaları ve kitaplar bu çalışmanın verilerini oluşturmaktadır. Bibliyografik olarak tasarlanan bu araştırmaya alan yazındaki kaynaklar taranarak başlanmış, bu kaynaklara dilencilik, dilenme ve dilendirilen çocuklar anahtar kelimeleri ile ulaşılmıştır. Tarama yaklaşık 1 ay boyunca devam etmiş ve sonlandırılmıştır. 78 makale, 6 lisansüstü tez ve 14 kitap olmak üzere toplam 98 çalışmaya ulaşılmıştır. Yapılan çalışmalar çeşitli temalar altında incelenerek analiz edilmiştir. Türkiye’de dilencilik özelindeki bilimsel çalışmaların 2000’li yıllarda yoğunluk kazandığı, bu çalışmaların çoğunluğunun sosyolojik temelli olduğu ve farklı bilimsel alanlarda dilenciliğin boyutlarının tartışıldığı sonucuna ulaşılmıştır. Çalışmalarda sosyal hizmet mesleğinin uygulamalarına veya kaynaklarına rastlanmamakla birlikte bu çalışmaların sosyal hizmet alanına ışık tutacağı umut edilmektedir. Çalışmadan ortaya çıkan en çarpıcı sonuç dilencilik konusundaki çalışmaların kısıtlı olmasıdır.},
doi = {},
}
RIS
TY - CONF
AU - Alsancak, Fatmanur
TI - Türkiye’de Dilencilik Olgusuna Bakış: Bir Literatür İncelemesi
PY - 2019
PB - SETSCI Conference Proceedings
VL - 5
AB - Bu çalışmada Türkiye’de dilenme ve dilencilik konusunda literatürdeki makaleler, lisansüstü tezler ve kitaplar taranmış ve ulaşılan kaynakların bibliyografik olarak incelenmesi, kaynaklarda dilenciliğin ele alınış biçiminin analiz edilmesi ve bilimsel boyuttaki bilgilerin niceliğine ve işlevselliğine vurgu yapmak amaçlanmıştır. Bu doğrultuda dilencilik üzerine çalışılmış olan bilimsel makaleler, lisansüstü tez çalışmaları ve kitaplar bu çalışmanın verilerini oluşturmaktadır. Bibliyografik olarak tasarlanan bu araştırmaya alan yazındaki kaynaklar taranarak başlanmış, bu kaynaklara dilencilik, dilenme ve dilendirilen çocuklar anahtar kelimeleri ile ulaşılmıştır. Tarama yaklaşık 1 ay boyunca devam etmiş ve sonlandırılmıştır. 78 makale, 6 lisansüstü tez ve 14 kitap olmak üzere toplam 98 çalışmaya ulaşılmıştır. Yapılan çalışmalar çeşitli temalar altında incelenerek analiz edilmiştir. Türkiye’de dilencilik özelindeki bilimsel çalışmaların 2000’li yıllarda yoğunluk kazandığı, bu çalışmaların çoğunluğunun sosyolojik temelli olduğu ve farklı bilimsel alanlarda dilenciliğin boyutlarının tartışıldığı sonucuna ulaşılmıştır. Çalışmalarda sosyal hizmet mesleğinin uygulamalarına veya kaynaklarına rastlanmamakla birlikte bu çalışmaların sosyal hizmet alanına ışık tutacağı umut edilmektedir. Çalışmadan ortaya çıkan en çarpıcı sonuç dilencilik konusundaki çalışmaların kısıtlı olmasıdır.
DO -
ER -
Bu çalışmada Türkiye’de dilenme ve dilencilik konusunda literatürdeki makaleler, lisansüstü tezler ve kitaplar taranmış ve ulaşılan kaynakların bibliyografik olarak incelenmesi, kaynaklarda dilenciliğin ele alınış biçiminin analiz edilmesi ve bilimsel boyuttaki bilgilerin niceliğine ve işlevselliğine vurgu yapmak amaçlanmıştır. Bu doğrultuda dilencilik üzerine çalışılmış olan bilimsel makaleler, lisansüstü tez çalışmaları ve kitaplar bu çalışmanın verilerini oluşturmaktadır. Bibliyografik olarak tasarlanan bu araştırmaya alan yazındaki kaynaklar taranarak başlanmış, bu kaynaklara dilencilik, dilenme ve dilendirilen çocuklar anahtar kelimeleri ile ulaşılmıştır. Tarama yaklaşık 1 ay boyunca devam etmiş ve sonlandırılmıştır. 78 makale, 6 lisansüstü tez ve 14 kitap olmak üzere toplam 98 çalışmaya ulaşılmıştır. Yapılan çalışmalar çeşitli temalar altında incelenerek analiz edilmiştir. Türkiye’de dilencilik özelindeki bilimsel çalışmaların 2000’li yıllarda yoğunluk kazandığı, bu çalışmaların çoğunluğunun sosyolojik temelli olduğu ve farklı bilimsel alanlarda dilenciliğin boyutlarının tartışıldığı sonucuna ulaşılmıştır. Çalışmalarda sosyal hizmet mesleğinin uygulamalarına veya kaynaklarına rastlanmamakla birlikte bu çalışmaların sosyal hizmet alanına ışık tutacağı umut edilmektedir. Çalışmadan ortaya çıkan en çarpıcı sonuç dilencilik konusundaki çalışmaların kısıtlı olmasıdır.
Keywords - Dilenci, Dilencilik, Dilenme Kültürü, Dilenme Olgusu, Sosyal Hizmet.
This is an Open Access article distributed under the terms of the Creative Commons Attribution License 4.0, which permits unrestricted use, distribution, and reproduction in any medium, provided the original work is properly cited.