Lider Üye Değişimi İle Duygusal Bağlılık İlişkisinde Algılanan Örgütsel Desteğin Aracı Rolü: Bir Kamu Kurumunda Uygulama
Sümeyye Akkoç1*, Alptekin Sökmen2
1Ankara Hacı Bayram Veli University , Ankara , Turkey
2Ankara Hacı Bayram Veli University , Ankara , Turkey
* Corresponding author: sumeyye.akkoc@gazi.edu.tr
Presented at the 3rd International Symposium on Innovative Approaches in Scientific Studies (Social, Human and Administrative Sciences) (ISAS2019-SHAS), Ankara, Turkey, Apr 19, 2019
SETSCI Conference Proceedings, 2019, 5, Page (s): 127-130 , https://doi.org/
Published Date: 02 June 2019 | 734 24
Abstract
Günümüzde örgütler hızla gelişen teknoloji ve değişimlere uyum sağlamak için performanslarını ve kalitelerini artırma ihtiyacı duymaktadırlar. Bu nedenle çalışanlar ve örgütler arasındaki ilişki üzerine birçok çalışma yapılmıştır. Bu çalışmada, lider üye değişimi (LÜD), duygusal bağlılık (DB) ve algılanan örgütsel destek (AÖD) teorileri incelenmiştir. Değişkenler arası ilişkiler ve yapılan araştırmalar incelenmiş ve bir araştırma modeli çatısı altında hipotezler belirlenmiştir. Elde edilen veriler doğrultusunda a) lider-üye etkileşiminin duygusal bağlılık ile ilişkisi b) lider-üye etkileşiminin duygusal bağlılık ile ilişkisinde algılanan örgütsel desteğin aracı rolü incelenmiştir. Liden ve Maslyn’in 12 soruluk LÜD ölçeği, Eisenberger’in 16 soruluk AÖD ölçeği, Allen ve Meyer’in 6 soruluk DB ölçeği, kullanılarak 26 maddeden oluşan bir anket uygulanmıştır. Bu anket formu, bir Kamu Kurumunda çalışan 208 personel tarafından doldurulmuştur. SPSS programında korelasyon, regresyon (Process Analysis -Andrew F. Hayes) ve faktör analizleri yapılmıştır. Bu analizler sonucunda; keşfedici faktör analizine göre tek faktörlü bir yapı elde edilmiştir. Lider-üye etkileşimi, duygusal bağlılığı ve algılanan örgütsel desteği anlamlı ve pozitif yönde etkilemektedir. Algılanan örgütsel destek, duygusal bağlılığı anlamlı ve pozitif olarak etkilemektedir. Lider-üye etkileşimi ile duygusal bağlılık arasındaki ilişkide algılanan örgütsel desteğin kısmi aracılık rolü tespit edilmiştir.
Keywords - Lider Üye Değişimi, Duygusal Bağlılık, Algılanan Örgütsel Destek, Aracılık Etkisi
References
1. Multidimensionafity of Leader-Member Exchange An Empirical Assessment through Scale Development. LİDEN, Robert C. ve MASLYN, John M. 06 05 1998, Journal of Management, s. 43-72.
2. A model of relational leadership: The integration of trust and leader–member exchange. BROWER, Holly H., SCHOORMAN, David F. ve TAN, Hwee Hoon. 2000, Leadership Quarterly, s. 250-227.
3. Örgütsel Bağlılık Yaklaşımlarının Mukayesesi ve Değerlendirmesi. GÜL, HASAN. 2002, Ege Akademik Bakış Drgisi, s. 37-56.
4. A three component conceptualization of organizational commitment. MEYER, John P. ve ALLEN, Natalie J. 1991, Human Resources Managemet Review, 1, s. 61-89.
5. Perceived Supervisor Support: Contributions to Perceived Organizational. EİSENBERGER, ROBERT, et al., et al. 2002, Journal of Applied Psychology, s. 565-573.
6. Perceived social support from supervisor and group members’ psychological and situational characteristics as predictors of subordinate performance in Thai work units. BHANTHUMNAVİN, D. 2003, Human Resource Development Quarterly, s. 74-97.
7. The Moderator-Mediator Variable Distinction is Social Psychological Research:Conceptual, Strategic, and Statistical Considerations. BARON, Reuben M. ve KENNY, David A. 1986, Journal of Personality and Social Psychology, s. 1173-1182.
8. Comparison of Methods to Test Mediation and Other Intervening Variable Effects. MACKİNNON, David P. , et al., et al. 2002, Psychological Methods, s. 83-104.
9. MEYER, John P. ve ALLEN, Natalie J. Commitment In Workplace, Theory, Research and Application. London : Sage Publications, 1997.
10. Commitment to Organizations and Occupations: Extension and Test of A Three Component Conceptualization. MEYER, John P., ALLEN, Natalie J. ve SMİTH, Catherine A. 1993, Journal of Applied Psychology, s. 538-551.
11. Perceived Organizational Support. EİSENBERGER, Robert, et al., et al. 1986, Journal of Aplied Psychology, s. 500-507.