Open Access
Utilization of Arduino in Engineering and Fundamental Science Projects
Çağdaş Allahverdi1*, Ahmet Şahan2, Mustafa Yakup Özdemir3
1Toros University, -, Turkey
2Toros University, -, Turkey
3Toros University, -, Turkey
* Corresponding author: cagdas.allahverdi@toros.edu.tr

Presented at the International Congress on Human-Computer Interaction, Optimization and Robotic Applications (HORA2019), Ürgüp, Turkey, Jul 05, 2019

SETSCI Conference Proceedings, 2019, 8, Page (s): 70-74 , https://doi.org/10.36287/setsci.4.5.016

Published Date: 12 October 2019    | 1651     56

Abstract

Abstract – In today's student projects, the preferability of Arduino microcontroller platforms with open source software and hardware is rather high. A lot of mechatronics projects can be realized from simple to complex when appropriate sensors that detect physical and chemical parameters in the external world are added to these work environments such as UNO, MEGA, YÚN having different microprocessors. In this paper, 15 different engineering projects were carried out by using Arduino's UNO and MEGA electronic platforms. The measurement of various variables such as temperature, humidity, distance, angle, color, gas concentration, mass etc. was performed with the help of appropriate sensors. A plotter capable of drawing in two dimensions, a remote controlled car whose speed is instantly displayed on the android phone, and a digital weighing scale that can make a fee calculation are among the projects. The project titled as “Instantaneous Transmission of Flammable Gas Measurement Value into an Android Telephone via Bluetooth and Automatic Valve Control” was closely introduced. The internal structure of the electronic device designed within the scope of this project, the components that make up the device and the operating principle of the device are explained. The practical and flexible structure of the Arduino was demonstrated for applied engineering and fundamental science projects. Özet – Günümüz öğrenci projelerinde açık kaynak yazılımlı ve donanımlı Arduino mikrodenetleyici platformların tercih edilirliği oldukça yüksektir. UNO, MEGA, YÚN gibi farklı mikroişlemcilere sahip olan bu çalışma ortamlarına dış dünyadaki fiziksel ve kimyasal parametreleri algılayan uygun sensörler ilave edildiğinde basitten karmaşığa doğru birçok mekatronik proje gerçekleştirilebilir. Bu yazıda, Arduino’nun UNO ve MEGA elektronik platformları kullanılarak birbirinden farklı 15 adet mühendislik projesi gerçekleştirildi. Sıcaklık, nem, mesafe, açı, renk, gaz konsantrasyonu, kütle gibi farklı değişken ölçümleri uygun sensörler yardımıyla yapıldı. İki boyutta çizim yapabilen bir çizici, hızının android telefonda anlık olarak görüntülendiği uzaktan kumandalı araba, ücret hesabı yapabilen dijital tartı yapılan projeler arasındadır. Sergilenen projeler içerisinde “Yanıcı Gaz Ölçüm Değerinin Bluetooth ile Anlık Olarak Android Telefona Aktarımı ve Otomatik Vana Kontrolü” başlıklı proje yakından tanıtıldı. Bu proje kapsamında tasarlanan elektronik cihazın iç yapısı, cihazı oluşturan bileşenler ve cihazın çalışma prensibi anlatıldı. Uygulamalı mühendislik ve temel bilim projeleri için Arduino’nun kullanışlı ve esnek yapısı açık olarak sergilendi.

Keywords - Arduino, engineering project, physics, mechatronics, UNO, MEGA

References

[1] B. Çobanoğlu, Derinlemesine Arduino, İstanbul, Abaküs Kitap Yayın Dağıtım Hizmetleri, 2017.

[2] B. Çobanoğlu, Çocuklar için Uygulamalarla Arduino, İstanbul, Abaküs Kitap Yayın Dağıtım Hizmetleri, 2017.

[3] D. Çamoğlu, İleri Seviye Arduino, İstanbul, Dikeyeksen Yayın Dağıtım, Yazılım ve Eğitim Hizmetleri San. ve Tic. Ltd. Şti., 2014.

[4] F. Erdinç, Yeni Başlayanlar için Arduino, İstanbul, Pusula Yayıncılık ve İletişim San. ve Tic. Ltd. Şti., 2015.

[5] H. Şahin, Arduino Öğreniyorum, İstanbul, Dahi Yayımcılık Eğitim Basım Ticaret, 2016.

[6] N. Doğan, Arduino Hızlı Başlangıç Rehberi, 2. Baskı, İstanbul, Dikeyeksen Yayın Dağıtım, Yazılım ve Eğitim Hizmetleri San. ve Tic. Ltd. Şti., 2015.

[7] M. Kahyaoğlu ve F. Dede, Arduino’yu 25 Proje ile Keşfet, 2. Baskı, İstanbul, Pusula 20 Teknoloji ve Yayıncılık A.Ş., 2017.

[8] V. Kanat, Sensörler ile Arduino, İstanbul, Dikeyeksen Yayın Dağıtım, Yazılım ve Eğitim Hizmetleri San. ve Tic. Ltd. Şti., 2015.

[9] A. R. Petekçi, Arduino ve Android ile Uzaktan Kontrol Sistemleri, 5. Baskı, İstanbul, İnkilâp Kitabevi Yayın San. Tic. A.Ş., 2017.

[10] E. Delebe, Projeler ile Arduino, 9. Baskı, İstanbul, İnkilâp Kitabevi Yayın San. Tic. A.Ş., 2016.

[11] V. Aktaş ve U. Bayğut, Arduino ve Raspberry Pi ile Elektronik Uygulamaları, Kocaeli, Level Kitap, 2015.

[12] G. Dökmetaş, Arduino Eğitim Kitabı, İstanbul, Dikeyeksen Yayın Dağıtım, Yazılım ve Eğitim Hizmetleri San. ve Tic. Ltd. Şti., 2016.

[13] (2019) The Fritzing website. [Online]. Available:http://fritzing.org/home/

[14] (2019) The Arduino website. [Online]. Available:https://www.arduino.cc/

SETSCI 2024
info@set-science.com
Copyright © 2024 SETECH
Tokat Technology Development Zone Gaziosmanpaşa University Taşlıçiftlik Campus, 60240 TOKAT-TÜRKİYE